Alegerile parlamentare din 1946: între democrație și comunism

Ca urmare a expansiunii URSS-ului, în toate țările apar partide de orientare comunistă care câștigă mai mult sau mai puțin din sufragii. În România, PCR ajunge la guvernare in 1945 sprijiniți de către armatele sovietice ce se găseau in nordul țării. La 21 August 1945, la îndemnul SUA, Regele Mihai le cere comuniștilor să formeze un guvern din care să facă parte și rerprezentanți ai ”Partidelor istorice” (PNLși PNȚ). Petru Groza refuză și astfel începe ”greva regală” prin care A.S. refuză să mai semneze decrete și se autoexilează la Sinaia.

La 7 ianuarie 1945 guvernul Groza este forțat de către Marile Puteri (Rusia, SUA și Marea Britanie) să coopteze în guvernul său 2 membri PNL și PNȚ, iar Regele se întoarce la București.

În anul electiral 1946 comuniștii încep o campanie ”murdară”, plină de șantajuri politice, abuzuri, acte de violență și denigrare a contracandidaților.Cu doar două zile înainte de scrutin, pe 17 noiembrie, la meeting-ul PNȚ, forțele de ordine trag focuri de armă în manifestanți. La votare, reprezentanții puterii anunță o majoritate de 79% in favoarea PCR, astfel că acestia obțin 347 de mandate cu mult peste celelalte partide: PNȚ 33 și PNL 3. În realitate, unii istorici susțin că defapt PNȚ-ul ar fi avut o majoritate sigură în Parlament și că ar fi putut forma singuri un guvern democratic.

Acest rezultat a fost obținut cu ajutorul fraudelor, aici putând menționa urnele false cu buletine gata ștampilate in favoarea BPD-ului (Blocul partidelor democratice), distribuirea selectivă a buletinelor de vot către cei care ”prezentau încrede”, dar și multe alte acte ilegale.

Dupa ce ”Ciuma Roșie” a preluat complet puterea, abia atunci a început dezastrul pentru România. Între iulie și octombrie 1947 Partidul Național Țărănesc este dizolvat, iar liderii săi sunt anchetai și condamnați. Pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai este silit să abdice,proclamându-se republica. În continuare, liderii comuniști au început deportările în lagărele comuniste de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din Bărăgan, din Siberia și din Transnistria unde erau deportați românii din Basarabia. De altfel, au apărut și închisorile comuniste de la Sighet, Gherla, Aiud și Periprava. Aici au fost aduși toți cei ce se opuneau regimului: politicieni, preoți, oameni de rând, țărani ce nu și-au dat pământul la colectivizare. Comuniștii nu țineau cont de nimic, luau atât bărbați, cât și femei și copii.

Atrocitățile comise de acești monștri sunt greu de imaginat. Deținuți puși la muncă silnică, ținuți fără mâncare sau apă, bătuți cu o cruzime incredibilă, omorâți de niște bestii inculte în mâinile cărora s-a întâmplat să ajungă un pistol sau un baston. În aceste gulaguri o generație de intelectuali a fost distrusă cu scopul de a îi reeduca.

Liderul PNȚ Iuliu Maniu a fost închis la Sighet unde de altfel a și murit în agonie la 80 de ani, alături de Gheorghe Brătianu, istoric și fost membru PNL. Corneliu Coposu a fost izolat timp de 8 ani în penitenciarul Râmnicu Sărat, astfel că la eliberare nu mai știa să vorbească ! Părintele Iustin Pârvu a fost închis pentru 17 ani la închisoarea din Aiud

Lungul șir al deportărilor și al ororilor comuniste s-a încheiat abia în 1964 când Nicolae Ceaușescu a închis aceste penitenciare, iar cei care au supraviețuit au fost eliberați.

Poate vă veți întreba de ce am ales acest subiect pentru primul meu articol. Simplu, eu cred în deviza lui George Santayana:  „Cei care nu invata din istorie sunt condamnați să o repete” !

Mii de nume de deținuți care au murit în închisorile comuniste sunt înșirate pe un perete întreg.
Mii de nume de deținuți care au murit în închisorile comuniste sunt înșirate pe un perete întreg la „Memorialul Durerii” parte a închisorii Sighet

Morala de astăzi, 14.11.2014, este: IEȘIȚI LA VOT !!! Nu vă spun să votați Iohannis sau Ponta, ci vă sfătuiesc să votați ”cu capul” pentru ca apoi să nu regretați ce ați făcut ! Prin somnul vostru nu faceți istoria să se repete !

Dumnezeu să ne păzească de astfel de evenimente!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s