Ce a fost de fapt MAREA UNIRE ?

images

În anul 1918 se prefigura finalul Primului Război Mondial, care aducea numeroase schimbări de granițe. România a profitat din plin de această conjunctură și a reușit să îndeplinească ”Visul sacru al tuturor românilor”.

Unirea în Basasrabia

În contextul revoluției comuniste din Rusia, Moldova își proclamă autonomia față de Imperiul Rus, creând ”Sfatul Țării” ca organ cu rol de Parlament. La 13 ianuarie 1918, sovietul de la Chișinău anunță prime pentru capturararea și uciderea capilor guvernului independent. În cele din urmă, aceștia se văd nevoiți să părăsească Basarabia.

La 27 martie 1918, Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării, proclamă Unirea cu România, cu câteva condiții, printre care autonomia ținutului, număr de parlamentari proporționali cu populația, acceptarea de către Statul Român a unei reforme agrare. Această moțiune a fost acceptată în plen cu 86 de voturi pentru, 3 împotrivă și 36 de abțineri.

În cele din urmă, la 27 noiembrie, Sfatul Țării renunță la condiții și acceptă unirea necondiționată cu România, ca urmare a acestui vot Sfatul Țării se dezintegrează la câteva zile distanță.

Imagine similară

Unirea în Bucovina

La 3 noiembrie 1918, Imperiul Austro-Ungar se retrage din război, urmând să și dispară în viitorul apropiat. La începutul lunii, în Bucovina au început să apară mișcări proucrainiene,care cereau alipirea regiunii la Regatul Ucrainei de Vest.

La 6 noiembrie, Bucovina este împărțită în două: Bucovina românească, condusă de Aurel Onciul și cea ucrainiană condusă de Emilian Popowitch. La 11 noiembrie, Divizia a VIII-a a Armatei Române intră în Bucovina pentru ” a apăra drepturile și integriatea etnicilor români”. Ca urmare, la 15 noiembrie la ședința Congresului General al Bucovinei se decide Unirea cu România, contrar dorinței ucrainienilor și a evreilor.

( Părerea mea este că ce au făcut românii atunci se aseamănă foarte mult cu acțiunile Rusiei în Crimeea, blamate acum de toți oamenii politici. Dar, ajung să cred că altfel nu se poate realiza o unire, decât prin impicarea directă a armatei… )

Unirea în Transilvania și Banat

Treceți Batalioane române Carpații, un cântec patriotic care prezintă cum nu se poate mai bine dorința românilor de Unire. De fapt, românii își doreau mai mult Ardealul decât celelalte provincii.

În 1918, la Roma se semnează un tratat prin care toate naționalitățile din Austro-Ungaria au dreptul la autodeterminare, fapt ce dă naștere la numeroase acțiuni unioniste ale liderilor Partidei Naționale din Ardeal, Iuliu Maniu și Alexandru Vaida-Voievod. Aceștia reușesc să obțină autonomia regiunii. Pe 10 Noiembrie, atunci când victoria Antantei era EVIDENTĂ, România reintră în război și ocupa suucesiv mai multe trecători avansând spre zona de delimitație fizxată pe râul Mureș. În final, se convocă Marea Adunarea Românilor din Ardeal Și Ungaria, unde urma să se decidă viitorul regiunii. La Alba Iulia vin 1228 de membri ai tuturor satelor, dar și zeci de mii de oameni simpli, nerăbdători să vadă cu ochii lor împlinit ”Visul sacru al tuturor românilor”.

Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.” Aceasta este declarația Episcopului Iuliu Hossu carea dat citire rezoluției de unire a Ardealului cu Vechiul Regat.

În urma acestor acte de patriotism, românii erau în sfârșit uniți sub același sceptru așa cum generații la rând și-o doriseră.

Imagini pentru unirea mare

Urmări ale MARII UNIRI

După 1918, suprafața și numărul de locuitori s-a dublat, asta reprezentând o mare problemă, deoarece statul nu-i putea susținepe toți cetățenii. Astfel că a fost nevoie de o reformă agrară în 1921, de una electorală care limita puterea conservatorilor. România s-a dezvoltat și din punct de vedere industrial, dezvoltând fabrici, exploatarea minieră și petrolieră.

În ciuda euforiei de după Unire, multe probleme apăreau la orizont pentru tânăra țară numită românia. Un alt dezavantaj îl constituia gradul foarte înalt de analfabetism (cca 50%), dar și dezvoltarea slabă a unor anumite regiuni: Moldova, Basarabia.

În concluzie, consider că această unire a fost un act de patriotism desăvârșit, în care lideri importanți, părecum IUliu Maniu, Iancu Flondor, Alexandru Vaida-Voievod, Ionel Brătianu, Vasile Goldiș, Ion Inculeț, Octavian Goga și Alexandru Averescu au reușit să definitiveze un vis la care milioane de oameni au visat secole la rând.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s