Grecia: Ascensiune și Faliment

185625_articol

Tratatul ”Acordul Procentajelor”: împărțirea politică a Europei

În anul 1944, presat de pătrunderea armatei URSS-ului în Estul Europei, premierul britanic Winston Churchill si cel sovietic Iosif Stalin s-au întâlnit la Moscova, unde au discutat despre împărțirea sferelor de influență în Europa de SE. Astfel, țări precum Ungaria, Bulgaria și Iugoslavia au intrat 80% sub dominație sovietica, România în proporție de 90%. În schimb, Grecia a fost atribuită în întregime Marii Britanii. Acesta a fost începutul Greciei într-o tumultuoasă istorie contemporană, o iscălitură pe un șervețel…

Războiul civil grec;

Între anii 1946 și 1949, în Grecia a avut loc o conflagrație la nivel național între Armata Guvernamentală și Armata Forțelor democrate, afiliate Partidului Comunist din Grecia (KKE). Armata națională era susținută prin ajutor financiar și militar de către Marea Britanie și SUA, în timp ce democrații erau ajutați de către Bulgaria, Albania, Iugoslavi și URSS.

Acesta a început ca urmare a instabilității politice la finalul războiului. Astfel, comuniștii prin intermediul partizanilor anti-fasciști, au atacat membrii guvernului Grec de factură democrată. Astfel, a luat naștere un conflict ce avea să dureze 3 ani, până în 1949, când Armata guvernamentală obține victoria scoțând în afara legii Partidul Comunist.

În anii 50* și 60*, Grecia s-a dezvoltat rapid pe plan economic și politic, la început prin ajutor american, iar mai apoi prin dezvoltarea turistică, devenind un adevărat model pentru restul țărilor. Pe plan politic, în anul 1952, a fost permis prin constituție votul femeilor.

Cu toate acestea, în anul 1967, printr-o lovitura de stat, în Grecia s-a instaurat o dictatură militară, supranumită ”Dictatura Coloneilor”. Guvernul de dreapta a fost înlăturat iar Regele alungat, astfel că la conducere au rămas mai mulți militari.

Din anul 1974, în urma intervenției Generalului Papadopouolos, Grecia refuză ajutorul american și părăsește sfera lor geopolitică.Tot în anul 1974 Ioannides, noul conducător al dictaturii militare, încearcă o lovitură de stat și în Cipru, fapt ce determină prima invazie turcă în Ciprul de Nord.

În anul1974, în urma unui Referendum, se renunță atât la dictatura militară cât și la monarhie, proclamându-se Republica. Una din figurile marcante ale politicii elene, Andreas Papandreou se întoarce din exil, fondând PASOK, partid de centru-stânga.

În anul 1981, Grecia intră în Uniunea Europeană, iar în 2001 adoptă moneda Euro. Totul părea să meargă perfect pentru un popor ce scăpase definitiv de sărăcie, prin intermediul turismului și banilor veniți de la europeni pentru finanțarea infrastructurii (autostrăzi, spitale,școli, hoteluri).

Pot considera că anul 2004 a fost apogeul Greciei, găzduirea de către Atena a Olimpiadei a fost o întoarcere ”acasă” a Jocurilor Olimpice. Dar, pe lângă euforia și spectacolul evenimentului, acesta a fost și o cheltuială mult prea mare a țării. Un popor care a uitat sărăcia, care a crezut că poate sfida ”Universul”, fără să fie pedepsiți.

Lovitura avenit odată cu criza economica din 2009. Aceasta a lovit o țară nepregătită, puternic fraudată, în care fiscalizarea era doar o glumă bună… :D. Împrumuturi succesive la FMI și la Banca Central Europeană, coroborate cu schimbări rapide de guvern, au dus țara de 2 ori în 3 ani în pragul falimentului.

Alegerile parlamentare din 2012 erau previzibile: după destrămarea PASOK, au apărut numeroase partide extremiste anti-europene sau anti-austeritate. Rezultatele, la fel de previzibile: SIRYZA, partid extremist de stânga, cu valori comuniste și anti-europene a câștigat majoritatea parlamentară. De acolo până la situația actuală nu a fost decât un pas: refuzul oricărei propuneri de măsuri fiscale.

De la 1 iulie 2015, Grecia a intrat în incapacitate de plată și se preconizează că în lipsa unui acord, în următoarele zile băncile vor rămâne fără lichidități.

CONCLUZIE

Grecii au preferat mereu calea ușoară, așa au intrat în UE, așa au intrat în zona Euro, fraudând documentele, așa au ajuns chiar și în faliment, preferând să creadă promisiuni demagogice ale unui ”nebun” politic decât să accepte măsurile de austeritate.


Până data viitoare,

Rămân același sincer prieten,

Anonymus

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s