Războiul din Coreea, primul act al Războiului Rece

Premisele conflictului

După capitularea Japoniei în 1945, pen. Coreea iese de sub autoritatea nipona, fiind împărțită între URSS (nordul) si SUA (sudul), granița fiind stabilită de-a lungul Paralelei 38.

La sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial, Uniunea Sovietică, conform Acordului de Procentaj, își extinde influența în E Europei. Ca o măsura de precauție împotriva expansiunii sovietice, în anul 1949, țările vest-europene înființează NATO, o organizație militară pentru protecția reciprocă.

În anul 1949, ca urmare a Războiului Civil Chinez, la putere ajung comuniștii susținuți de ruși, în frunte cu Mao ze Dong, în detrimentul naționaliștilor de la Kuomitang, beneficiari ai susținerii occidentale. Totuși câțiva membri ai partidului naționalist reușesc să se refugieze în Taiwan, unde instaurează un pseudo guvern chinez.

La alegerile parlamentare din 1948, cele două Coree nu ajung la un consens, adâncindu-se conflictul dintre cele 2 provincii.

Războiul propriu-zis

Pe 25 iunie 1950, forțele nord-coreene trec granița și invadează Coreea de Sud. Americanii mobilizează, în urma aprobării ONU, trupele care staționau în Japonia sub comanda generalului Douglas MacArthur. Armata comunistă avansează surprinzător de rapid, masând armata sud-coreeană în provincia Pusan, ce cuprindea doar 10% din teritoriul țării.

În septembrie, trupele americane pornesc contraatacul prin debarcarea de la Incheon la 150 km în spatele frontului, în apropiere de Seul care este în scurt timp eliberat. În lunile următoare, americanii trec de Paralela 38 și se apropie de frontiera chineza. Mao ze Dong amenință că dacă granița va fi depășită, chinezii se vor implica activ în luptă.Astfel, pe 25 Noiembrie 1950, 200000 de soldați trec fluviul Yalu și atacă frontal armata americană. Aceștia, surprinși se retrag cu repeziciune la sud de Seul. În urma acestei înfrângeri, reporterii de pe front publică o serie de articole în care sunt criticate: pregătirea soldaților, condițiile prizonierilor nord-coreeni.

În a doua jumătate a lunii ianuarie 1951, forțele Națiunilor Unite reușesc să-i împingă pe comuniști la N de Paralela 38, iar gen. MacArthur încearcă să aplice o serie de măsuri ce depășeau atribuțiile sale militare. Ca urmare, acesta este demis în aprilie 1951 și sunt începute tratativele pentru un armistițiu. Totuși ofertele de pace sunt respinse în repetate rânduri de comuniști, până în octombrie 1952 când ONU refuză oficial să mai ia parte la discuții.

  • În 1953, la funeraliile lui Stalin, premierul chinez propune reluarea tratativelor, lucru acceptat de celelalte părți. În schimb, nici de această dată negocierile nu au fost mai ușoare, liderul sud-coreean militând pentru o unire a celor 2 Coree. În cele din urmă, pe 27 iulie 1953, se ajunge la un Armistițiu care prevedea
  • încetarea luptelor
  • revenirea la granița din 1949
  • o zonă demilitarizată de 4 km de-a lungul graniței

Nici până în ziua de astăzi, cele două provincii nu au ajuns la un acord de pace, conflictul încă figurând ca unul înghețat.

Concluzie

Războiul din Coreea a fost primul conflict major din cadrul Războiului Rece. Acesta a fost efectul unor greșeli ale ambelor tabere. Astfel, dacă URSS nu ar fi boicotat ședința Consiliului de Securitate ONU, poate nu s-ar fi ajuns la un conflict armat. Americanii de altfel, au văzut Coreea ca pe o țintă sigură, o potențială colonie contemporană (vom vedea și în următoarele articole că în istoria Războiului Rece, coloniile au fost înlocuite de țări aflate sub o anumită influență), un avanpost în lupta împotriva sovieticilor. Acum, la mai bine de 60 de ani, putem concluziona că această reglare de conturi la nivel global a fost o greșeală ce putea fi evitată, din păcate o greșeală ce a costat țările combatante peste 3 milioane de victime.

Începând cu acest articol îmi propun să inițiez o rubrică numită ”Filmul Săptămânii”, în care voi recomnda un film pe care eu îl apreciez. Sper că veți avea răbdarea să le urmăriți la un moment dat.

Deci, ”Filmul Săptămânii” este: Interstellar. Acesta spune povestea unui fost aviator ce este trimis de NASA într-o altă galaxie pentru a descoperi un nou cămin pentru civilizația omenească. El este forțat să-și lase acasă cei 2 copii, neștiind dacă-i va mai vedea vreodată.           link către filmul Interstellar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s