Abdicarea Regelui Mihai; Propagandă vs. Adevăr

MS Regele Mihai I a abdicat la data de 30 decembrie 1947, în urma unei ședințe private la care au asistat Regele Mihai, Petru Groza, prim-ministrul României la acele vremuri, Gheorghe Gheorghiu Dej, liderul PCR și Dna Elena, mama Regelui. Nici până astăzi nu se știu cu exactitate condițiile în care Regele Mihai a abdicat, plutind încă o rău-intenționată umbră de mister. Există totuși mai multe teorii care susțin fie că Regele ar fi plecat cu 40 de vagoane de bogății din țară (varianta liderilor comuniști), fie că Regele ar fi plecat fără absolut nimic (varianta prezentată de MS la întoarcerea în țară). Personal, nu pretind să cunosc adevărul suprem, sau să încerc să rezolv acest mister, ci pur și simplu doresc să prezint evenimentele într-o manieră clară și concisă. Sper ca în cazul în care versiunea mea nu va rezona cu a dv, să vă limitați la a nu mai vizita acest blog. În fond, este opinia mea și am tot dreptul să mi-o exprim. 😀

Context

În anul 1946, în urma alegerilor parlamentare fraudate, la putere ajunge guvernul comunist condus de Petru Groza. În lunile ce urmează, începe prigoana împotriva liderilor partidelor istorice, PNL și PNȚ, care în cele din urmă sunt arestați și închiși în gulaguri politice precum cele de la Sighetu Marmației, Aiud, Periprava etc. Despre Alegerile din 1946 și urmările acestora puteți citi aici .Până în Octombrie 1947, partidele istorice sunt desființate, lăsând drum liber înlăturării monarhiei. În Noiembrie 1947, Regele Mihai pleacă la Londra pentru a celebra căsătoria Reginei Elisabeta a II-a. În România, Guvernul sărbătorea deja dispariția Regelui, așteptându-se ca acesta să nu se mai întoarcă în țară. Totuși, sfătuit de Winston Churchill care i-a spus că ”mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”, MS se hotărăște să revină la București pentru a lupta împotriva regimului comunist.

Tot la Londra, Mihai o întâlnește pe Anna de Bourbon-Parma,(Dumnezeu să o odihnească) cu care se căsătorește mai apoi la Lausanne în Elveția.

Versiunea comunistă

Până în anul 1990 a circulat o teorie conform căreia Regele Mihai a abdicat de bunăvoie, grație unor negocieri purtate cu regimul comunist. Astfel, Regele Mihai s-ar fi întâlnit pe 22 decembrie 1947 cu Petru Groza și, fără informarea Reginei-Mamă au negociat abdicarea: MS a plecat din țară cu 40 de vagoane pline de tablouri, automobile, bogății în aur și pietre prețioase. Această ipoteză a fost intens vehiculată în perioada comunistă cu scopul de a-l defăima pe Regele Mihai I.

Varianta Regelui

La întoarcerea sa în România, Regele Mihai I a oferit explicații cu privire la abdicarea sa din 1947. Astfel, el susține că în data de 29 Decembrie 1947, el împreună cu mama sa au fost chemați la București pentru a se întâlni cu Petru Groza. În dimineața zilei de 30, la Palatul Elisabeta, Regele Mihai și mama sa se întâlnesc cu Petru Groza și Gh. Gh. Dej care le prezintă actul de abdicare. La refuzul MS, cei doi lideri comuniști îi șantajează cu un pistol și cu executarea a 100 de tineri regaliști arestați cu un an în urmă. Astfel, în ciuda opoziției sale inițiale, Regele Mihai acceptă semnarea documentului de abdicare. Tot din relatările MS, aflăm că pe toată durata întâlnirii, Palatul Elisabeta a fost înconjurat de trupe loiale comuniștilor.

La puțin timp după ce Regele a semnat documentul, cei doi au fost trimiși la Peleș, unde trupele comuniste au percheziționat palatul. În noaptea de 3 Ianuarie 1948, Regele pleca fără a lua absolut nimic cu el, împreună cu două mătuși ale sale. Pe peronul gării, familia regală a fost ”păzită” de câțiva ofițeri așezați cu spatele la tren. ”Totuși în momentul în care ne-am urcat în vagon, unul dintre ei a întors capul spre mine. I-am văzut chipul, timp de câteva secunde. Plângea ca un copil…Ușile s-au închis, trenul s-a pus în mișcare, iar Sinaia a rămas în urma noastră.” își amintește regele Mihai.

„Am plecat cu moartea în suflet“
Regele Mihai I

O variantă de mijloc

Precum se spune, realitatea se află mereu l

a mijloc, astfel că sunt tentat să cred că Regele Mihai a părăsit forțat țara, și nu de bunăvoie precum s-a speculat înainte de 1989.  Astfel, potrivit istoricului Virgil Țârău, Regele Mihai a părăsit țara cu cel mult 4 automobile în vagoanele trenului ce l-a transportat în Elveția. Totuși, viața pe care MS a trăit-o în exil ne arată ca cei doi (Regele Mihai si Regina Ana) nu au avut parte de mari comori scoase pe ascuns din România. Astfel, ei au avut meserii normale printre care pilot, fermier, broker sau asistentă medicală, pentru a putea avea grija de cele 5 fete ale lor, eliminând astfel posibilitatea unor avantaje importante căpătate de pe urma abdicării.

Concluzie

În final, aș vrea să prezint propria mea părere cu privire la actul Regelui Mihai I. Personal, nu consider acesta ca fiind o dovadă de trădare, ci pur și simplu neputința unui tânăr de 26 de ani de a se opune unui regim ce pusese deja stăpânire pe jumătate din Europa.

Ca răspuns la eterna întrebare ”Ce-ar fi fost dacă…?” aș răspunde că: în cazul în care Regele ar fi refuzat să abdice, cel mai probabil el și rudele sale ar fi fost aruncate în gulagurile comuniste, stârnind astfel o mișcare de rezistență regalistă ce în cele din urmă ar fi dus la un Război Civil în interiorul țării. Astfel, chiar dacă decizia MS nu a fost una eroică, a fost una ce a salvat atât membrii Casei Regale a României, cât și viața a numeroși susținători ai ambelor tabere. Deci, putem percepe aceste evenimente nu ca pe o lipsă de onoare, ci ca pe o decizie înțeleaptă a unui monarh care până și în ultimul moment s-a gândit la siguranța poporului său.

Filmul săptămânii

După cum spuneam în ultimul meu articol care întâmplător nu a fost scris săptămâna trecuta :))), a venit momentul să recomand un film ce m-a impresionat profund, dacă se poate legat de subiectul articolului. Filmul săptămânii este așadar The Butterfly Effect. Aceasta peliculă din 2004, în regia luiEric Bress, ne prezintă vița lui Evan Treborn, un copil ce se confruntă cu numeroase pierderi de cunoștință. Ajuns la maturitate, el realizează că este dotat cu puterea de a schimba momente cheie din trecutul său și a celor din jur. link The Butterfly Effct

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s