Revoluția Luminii- istoria scrisă live (pe Facebook)

N.B: Trebuie să mărturisesc de la început că acest articol vorbește despre o temă extrem de delicată, date fiind implicarea, caracterul cotidian, dar și puternica opinie personală. Dacă până acum am abordat subiecte istorice a căror repercusiuni pot fi analizate în ansamblu, ”la rece”, acum am de-a face cu o temă a cărei finalitate nu o cunoaștem încă și în care fiecare suntem mai mult sau mai puțin implicați emoțional. Voi încerca să mențin pe parcursul articolului un ton pe cât de obiectiv posibil și, la fel ca în trecut, nu pretind să dețin adevărul absolut, ci doar prezint o opinie personală.

Context:Imagini pentru pancarte protest

În 2012, în cadrul Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, Liviu Dragnea, președintele PSD Teleorman a fost acuzat de fraudă electorală, transportând mai mulți bătrâni pentru a garanta votul multiplu. Ulterior, el a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, ceea ce nu i-a mai permis să fie desemnat Prim-Ministru.

În data de 11 Decembrie 2016, Partidul Social Democrat, condus de Liviu Dragnea câștigă detașat alegerile parlamentare și împreună cu ALDE alcătuiesc coaliția de guvernare. Partidul de stânga a pus la bătaie în campanie o ofertă de nerefuzat prin intermediul Programului de Guvernare ce prevede printre altele măriri salariale, reduceri de taxe și impozite, noi școli, spitale, autostrăzi. Pe scurt, era prezentată o Românie ce părea perfectă.

După o primă desemnare controversată în persoana lui Sevil Shaideh, bănuită de legături cu Siria, dar și de o relație prea apropiată cu unii baroni locali, Liviu Dragnea l-a propus pe Președintele Consiliului Județean Timiș, Sorin Grindeanu ce a fost acceptat de Președintele României, Klaus Iohannis. La scurt timp de la învestire, după ce a majorat pensiile și salariile pentru a îmbuna cetățenii, la ședința de Guvern din 18 Ianuarie 2017 și-a făcut prezența Președintele ce a anunțat presa cu privire la o posibilă intenție a Guvernului de a trece o Ordonanță de Urgență pentru amnistie și grațiere. Totuși, Premierul a dat asigurări în repetate rânduri că nu va trece o astfel de ordonanță.

Desfășurarea evenimentelor:

Începând chiar cu seara zilei de 18 Ianuarie, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva ordonanțelor ce urmau să facă scăpați sute de politicieni anchetați pentru diverse fapte de corupție. Dacă în prima seară, românii au ieșit timizi din case (doar 4000 în București), serile ce au urmat au dovedit o ”schimbare la față” a poporului nostru.

Astfel, pentru seara de 22 Ianuarie au fost anunțate proteste în toată țara. La București, Președintele Iohannis și-a făcut apariția în rândul mulțimii ce l-a primit cu urale. În jur de 30000 de oameni au protestat pașnic mărșăluind prin fața unor clădiri reprezentative. Totuși, nu la fel de încântați au fost liderii social-democrați. Liviu Dragnea, recent întors din SUA unde participase (plătind doar 1 milion de $) la învestirea lui Donald Trump, a acuzat Președintele de o tentativă de lovitură de stat, asociind-o cu Mineriada din 1990. Acest lucru nu a făcut decât să inflameze spiritele, atrăgând o antipatie crescândă a opiniei publice, dar și inițiativa prezidențială a unui Referendum pentru continuarea luptei împotriva corupției.Imagini pentru proteste 22 ianuarie

Protestele au continuat, dar doar în zilele de Duminică, redevenite o întâlnire săptămânală în Agoră pentru a menține lupta pentru democrație. Luni 30 Ianuarie la Palatul Victoria a avut loc ceva ce se pretindea a fi o dezbatere publică pe tema controversatelor măsuri. În realitate, la această ședință nu au luat parte decât susținători ai PSD-ului.  Marți 31 Ianuarie (tot Marți, chiar au uitat așa repede de Marțea Neagră, îmi pun semne de întrebare cu privire la inteligența lor), într-o ședință de noapte a Guvernului a fost adoptată pe repede-înainte Ordonanța de Urgență 13/2017 prin care era prevăzută schimbarea Codului Penal și dezincriminarea abuzului în serviciu (aceeași faptă de care este acuzat Dragnea, coincidență, nu cred) cu termen de 10 zile de la publicarea în Mo-Imagini pentru pancarte protestnitorul Oficial. Chiar în aceeași seară, 20000 de români au protestat în fața Palatului Victoria, astfel că miniștrii au fost scoși pe ascuns pe ușa din dos. Tot în aceeași noapte au luat ființă 2 sloganuri ce aveau să devină laitmotive în protestele de stradă: ”Noaptea ca Hoții” și ”Altă Întrebare”, bazată pe stereotipul Ministrului Justiției Florin Iordache.

Miercuri a fost o zi lungă, cu numeroase publicații naționale și internaționale, persoane publice, și reprezentanți ai sferei juridice care au condamnat în termenii cei mai gravi derapajele Guvernului Grindeanu. Seara s-a lăsat cu 200000 de protestatari în toată țara. Propaganda de partid, afișată de unele televiziuni ”de casă” prezentau protestatarii ca fiind plătiți de George Soros sau scoși în stradă de Servicii.Din păcate, în Piața Victoriei din București, după ora 22, un grup de huligani, a căror origine este încă neclară, au deturnat protestele pașnice de până atunci,luptându-se cu Jandarmii.

În ciuda violențelor din seara de 1 Februarie, protestatarii au continuat să se adune în număr tot mai mare, astfel încât, Vineri seara în Piața Victoriei au fost peste 150000 de oameni care au scandat pașnic împotriva ordonanțelor și a lui LivImagini pentru protestul copiiloriu Dragnea. Sâmbătă a fost ziua dedicată copiilor, mii de părinți au protestat împreună cu ”cei mici” în Piața Victoriei pentru a-i învăța ce înseamnă cu adevărat Democrația. Puși în fața unui meeting de amploare ce urma să aibă loc Duminică seara, liderii PSD au făcut primii pași înapoi anunțând că se gândesc la abrogarea OUG 13. Sâmbătă seara, conform cu orarul nocturn de lucru al Guvernului, Sorin Grindeanu a anunțat public că va abroga Ordonanța. Totuși era prea târziu, mii de studenți plecaseră deja cu trenurile spre București prevestind cel mai mare protest din toate timpurile.

Ziua de duminică a decurs conform planului, la ora 2, în Ședință de Guvern a fost abrogată Ordonanța 13 printr-o altă ordonanță controversată, cea cu numărul 14. Cu toate acestea, poporul nu a mai avut încredere în liderii săi iar începând cu ora 6, sute de  mii de români au ieșit în stradă atât în București cât și în restul țării. La ora 21, 220000 de oameni și-au aprins simultan lanternele telefoanelor inundând de lumină cerul bucureștean și oferind o imagine ce a impresionat o lume întreagă. La ora 22, apogeul protestului, 300000 de bucureșteni plus alți 300000 de oameni din toată țara au cântat în sincron Imnul Național. Deja protestatarii nu mai cereau doar renunțarea la ordonanțe, ci demisia Guvernului Grindeanu și respectarea Proclamației de la Timișoara.Imagini pentru proclamatia de la timisoara

Fără să asculte vocea poporului, Liviu Dragnea a declarat cu nonșalanță că protestul a fost organizat de ”Forțe oculte” refuzând ferm orice pas înapoi. După ziua de 5 Februarie totuși, numărul protestatarilor a scăzut considerabil. Totuși, asta nu înseamnă că românii au renunțat. Uniți de platforme media și sloganuri comune precum #rezist sau #neamtrezit, protestatarii s-au adunat în fiecare zi pentru a apăra Justiția de unii politicieni ce riscă să se întâlnească din nou ”Între Bare”. Cu sprijinul a numeroase companii ce au realizat campanii de solidarizare cu oamenii precum: cazare, ceaiuri, cafele, mânImagini pentru pancarte protestcare gratis, stații mobile pentru a îmbunătăți semnalul, pancarte tipărite și distribuite în mulțime, s-a ajuns ca sâmbătă seara în Piața Victoriei să fie cel mai mare număr de live-uri simultane pe Facebook.

Ziua de 5 Februarie va rămâne probabil în istorie (atât timp cât nu se va instaura un regim dictatorial) ca un moment unic în care un popor s-a unit sub dorința comună de a lupta pentru o țară cinstită. Chiar dacă bătălia pare câștigată, trebuie să rămânem vigilenți iar la orice viitor derapaj al conducătorilor să răspundem la fel de hotărât și de prompt ca acum. Ceva îmi spune că în următorii 4 ani ne vom exercita de multe ori spiritul civic.

În opinia mea, acțiunile actualului Guvern sunt de blamat iar acesta, în ciuda celor 3 milioane de voturi obținute în alegeri (cu care consideră că pot face orice, pe sistemul ”Dictatura Majorității”), și-a pierdut legitimitatea. Măsurile care atentează la statul de drept, la lupta anti-corupție și care vizează eliberarea unor lideri de partid contravin în totalitate orientării pro-europene pe care România și-o dorește. Trebuie felicitați totodată dl Președinte Klaus Iohannis și dl. Procuror General Augustin Lazăr pentru implicarea lor și refuzul ferm de a tolera astfel de ordonanțe abuzive. În rest, românii vor continua să iasă în stradă, neîncrezători în actualul sistem, iar Duminică 12.02 se anunță un alt protest de amploare în Piața Victoriei cu scopul de a determina guvernul să demisioneze.

Concluzie:

În articolul despre Revoluția Garoafelor din Portugalia (link către articol) am încheiat prin a îmi exprima admirația față de poporul lusitan pentru protestele pașnice, dar și regretul că în România sunt încă tolerate proteste violente și schimbări de formă. Astăzi sunt mândru să văd o schimbare adevărată în mentalul colectiv român care nu mai este dispus să tolereze reforme aparente, ci își dorește o schimbare structurală a clasei politice autohtone. Dar, sunt și mai mândru că, deși nu am fost la București fizic, cu sufletul am fost alături de cei 300000 din Capitală protestând într-un oraș de provincie, făcându-mi vocea auzită.

Filmul săptămânii: Imagini pentru protest bucuresti anonymous

În această săptămână agitată, cu proteste și mișcări de stradă, am ales să prezint un film în ton cu atmosfera tensionată. V for Vendetta este o coproducție anglo-americană care preia mitul lui Guy Fawks ce încearcă să distrugă Parlamentul Britanic, simbol al regimului opresiv. Cu Hugo Weaving, Natalie Portman și răposatul John Hurt, această peliculă din 2005 a introdus în mentalul comun masca lui Anonymus, simbol actual al unui grup de hackeri anti sistem. (link către film)

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s