Românii în căutarea unei identități

Profilul identitar al poporului Român

Încă de la apariția sentimentului de identitate națională, târziu în secolul al XVI-lea, când alte popoare precum francezii sau englezii se luptau pentru eliberarea de sub monarhii absolutiste, când în Vestul Europei aproape orice oraș beneficia de o universitate, românii s-au confruntat cu o dilemă existențială: să fim romani, deși ar fi însemnat să fim ”oaia neagră” și subnutrită a Familiei Latine, sau să ne manifestăm dacismul, descendenta dintr-o civilizație arhaică, cu o existență incertă și cu prostul obicei de a-și ataca zeitățile cu săgeți care paradoxal se mai și întorceau provocând numeroase victime. Răzbunarea Divina, ce să-i faci…?

Această stare de incertitudine s-a perpetuat de-a lungul secolelor ajungând astfel la statutul de una din cele mai slab dezvoltate țări romanice, concurând acerb cu foste colonii franceze precum Senegal și Mali.

Cel mai probabil, această întârziere atât de caracteristică poporului român provine din influențele nefaste ale istoriei (că doar na, nu e ușor să fii pentru atâtea secole protectorul Europei, să-i aperi pe austrieci sau francezi de turci și de tătari) : cea slavă, otomană, greacă, toate astea combinate cu un sentiment de superioritate nefondat, de tipul ”România-Grădina Maicii Domnului”, dar si cu o rezistență la schimbare de o intensitate cruntă. Toate acestea au fost încununate de apariția unor pseudo-idoli propagandiști precum Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul, cei care s-au îngrijit de construcția bisericilor și de bătăile cu turcii, în detrimentul școlilor și a universităților.

Totodată, nu ar trebui uitate metehnele românilor, aceleași de sute de ani. Citându-l pe Emil Cioran , ”Românii au vocația începutului”, nereușind să finalizeze majoritatea proiectelor visate. Mai mult, ce a ucis acest popor de-a lungul anilor a fost fraza ”Las că merge și-așa”, românii ducând o lipsă crasă de ambiție și motivație.  Dacă cumva nu era suficient, despre români se zice că se descurcă în orice situație, afirmație care nu înseamnă decât că românii sunt buni la toate dar la nimic ( Apropo de glumele de glumele despre nemți, ei măcar tac și fac).

Și ca să fie totul perfect și complet, să nu uităm de conspirațiile împotriva României. Europenii au vrut să ne închidă fabricile nu? Că doar, cum ar mai fi concurat vreodată Mittal-ul sau Krupp cu Sidex, ??? Mereu am preferat să vedem în ceilalți dușmani declarați ai României în loc să fim atenți la speculanții care fură țara din interior. Nu trebuie să analizăm mai departe de anii 90 când unii români ”deștepți” au privatizat companiile de stat după care le-au devalizat și bineînțeles falimentat.

Astfel, aceasta este rețeta perfectă a unei țări triste pline de umor. Suntem un popor tăcut, resemnat a cărui baladă preferată este Miorița (ciobanul moldovean cel bogat și de succes își acceptă fără să lupte moartea mișelească plănuită de tovarășii săi), iar expresia sinteză a culturii naționale este: ”Capul plecat sabia nu-l taie”.

Astfel ne putem întreba: Va mai exista vreodată o generație de români mândri, luptători, care să nu stea resemnați în fața nedreptăților? Paradoxal, răspunsul este DA, „tinerii frumoși și liberi” (parafrazând din discursul RTV) au dat dovadă în ultimele zile de spirit civic, rezistență la corupție și dorința unei schimbări reale (pentru mai multe detalii despre ”Revoluția Luminii” click aici), așa că, dacă aceștia vor rămâne în țară și nu vor fugi speriați de sistem, poate într-o zi România va redeveni ce a fost odinioară (într-adevăr pentru puțin timp), în perioada interbelică sub conducerea unor elite precum:MS Regele Ferdinand, Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, I. G. Duca, Ion Mihalache și alții.

Filmul zilei

Filmul zilei (wow, am scris mai mult de un articol pe săptămână) este ”Me before You” , acesta vorbește despre destinul unei fete obișnuite din momentul în care se întâlnește cu un tânăr cu dizabilități pe care îl îngrijește. Această peliculă cu Emilia Clarke (da, Daenerys Targaryen din GOT) și Sam Claffin abordează relațiile neobișnuite dintre 2 persoane aparent incompatibile care în cele din urmă reușesc să găsească o cale de mijloc. link către film

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s